Håravfall

Allmänt om håravfall

Håravfall, även känt som alopeci, är en tillstånd där håret faller av i överdriven mängd från huvudet eller andra delar av kroppen. Det kan vara temporärt eller permanent och kan påverka både män och kvinnor.

 

Orsaker till håravfall

Håravfall kan ha olika orsaker, inklusive genetik, hormonella förändringar, medicinska tillstånd (som sköldkörtelsjukdom eller autoimmuna sjukdomar), vissa mediciner, näringsbrist och stress.

 

Symtom & Behandling vid håravfall

Symtomen på håravfall kan variera beroende på orsaken och omfattningen av förlusten. Det kan inkludera tunnare hår, uttalad utglesning eller fläckvis håravfall.

Behandlingen av håravfall beror på orsaken och kan vara olika för varje individ. Det kan innefatta medicinsk intervention, såsom läkemedel för att främja hårväxt eller behandlingar för att minska inflammation och stimulera hårsäckarna. I vissa fall kan transplantation av hår eller användning av peruker vara alternativ.

 

Vad kan jag göra själv vid håravfall?

Egenvård för att hantera håravfall kan inkludera:

  • Att ha en hälsosam och näringsrik kost som främjar hårväxt, inklusive en balanserad konsumtion av proteiner, vitaminer och mineraler.
  • Undvikande av överdriven användning av värmestylingverktyg, kemiska behandlingar och stram uppsättning av hår som kan skada håret.
  • Användning av skonsamma hårvårdsprodukter och undvikande av överdriven borstning eller dragning av håret.
  • Hantering av stressnivåer genom avslappningstekniker och regelbunden motion, eftersom stress kan påverka hårets tillstånd.
 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid håravfall

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid håravfall.
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid håravfall kunna hjälpa dig med bland annat:

  • Bekräfta diagnos och intyg
  • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
  • Tablettbehandling med Finasterid 1mg

Få vägledning och hjälp vid Håravfall

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till