Atopiskt eksem
atopiskt eksem
Allmänt om atopiskt eksem
Atopiskt eksem, även känt som atopisk dermatit, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av torr, kliande och irriterad hud. Det är vanligast hos barn men kan också förekomma hos vuxna.
Orsaker till atopiskt eksem
Orsaken till atopiskt eksem är inte helt klarlagd, men det anses vara en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer. Människor med atopiskt eksem kan ha en försvagad hudbarriär och en överreaktiv immunrespons på vissa ämnen.
Symtom & Behandling vid atopiskt eksem
Symtomen på atopiskt eksem inkluderar torr, fjällande och kliande hud, röda utslag, sprickor och ibland blåsor. Det kan förekomma i skov och påverka olika delar av kroppen.
Behandlingen av atopiskt eksem kan inkludera användning av fuktgivande krämer eller salvor för att återfukta huden och minska klåda. I mer svåra fall kan läkaren förskriva kortikosteroidkrämer eller andra immunmodulerande läkemedel för att minska inflammationen.
Vad kan jag göra själv vid atopiskt eksem?
Egenvård för atopiskt eksem innefattar att undvika utlösande faktorer såsom starka tvålar eller rengöringsmedel, varma duschar eller bad och överdriven exponering för torr luft. Regelbunden och noggrann fuktgivning av huden med mjukgörande krämer eller lotioner kan hjälpa till att minska torrhet och klåda. Det är också viktigt att undvika att klia på huden, eftersom det kan förvärra symtomen och leda till hudinfektioner.
Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid atopiskt eksem
Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid atopiskt eksem.
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid atopiskt eksem kunna hjälpa dig med bland annat:
- Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
- Lokala salvor & tablettbehandling

Få vägledning och hjälp vid Atopiskt eksem
Öppet dygnet runt
Så fungerar det
- Träffa erfarna legitimerade läkare
- Svara på frågor rörande dina besvär
- Få råd, behandling och recept
Innehåll
Symtom & Behandling
Så kan Familjeläkaren hjälpa till