mjälleksem

Allmänt om mjälleksem

Mjälleksem, även känt som seborroiskt eksem, är ett inflammatoriskt tillstånd som påverkar hudområden med högre talgproduktion, såsom hårbotten, ansikte eller bröstkorg. Det kännetecknas av fjällande, kliande och rodnade utslag.

 

Orsaker till mjälleksem

Orsaken till mjälleksem är inte helt klarlagd, men det tros vara relaterat till en överväxt av en naturligt förekommande jästsvamp på huden, känd som Malassezia. Vissa faktorer, inklusive hormonella förändringar, stress och genetiska faktorer, kan bidra till utvecklingen av tillståndet.

 

Symtom & Behandling vid mjälleksem

Symtomen på mjälleksem inkluderar fjällande, kliande och rodnade utslag på hårbotten, ansikte eller bröstkorg. Utslagen kan vara gula eller vita och kan bilda flagor som liknar mjäll. Vid svårare fall kan det uppstå svullnad och obehag.

Behandlingen av mjälleksem innefattar vanligtvis användning av schampo, krämer eller lotioner som innehåller antifungala medel eller kortikosteroider för att minska inflammation och lugna huden. Regelbunden och korrekt hårbottenvård är också viktig för att kontrollera tillståndet.

 

Vad kan jag göra själv vid mjälleksem?

Egenvård för att behandla mjälleksem kan inkludera:

  • Tvätta håret och hårbotten regelbundet med ett mjällschampo som innehåller antifungala eller keratolytiska ingredienser.
  • Försök att undvika att klia eller peta på hårbotten för att förhindra ytterligare irritation.
  • Använd milda hudvårdsprodukter och undvik överdriven värme eller kyla på huden.
  • Undvik stress och överdriven tvättning av håret, eftersom dessa faktorer kan förvärra tillståndet.
 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid mjälleksem

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid mjälleksem.
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid mjälleksem kunna hjälpa dig med bland annat:

  • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
  • Lokalt schampo och kortisonlösning

Få vägledning och hjälp vid Mjälleksem

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till