psoriasis

Allmänt om psoriasis

Psoriasis är en kronisk autoimmun sjukdom som påverkar huden och kännetecknas av snabb tillväxt av hudceller. Det leder till bildandet av röda fläckar, fjällning och ibland tjocka, silverfärgade fjälliga plack på huden.

 

Orsaker till psoriasis

Orsaken till psoriasis är inte helt klarlagd, men det antas vara en kombination av genetiska, immunologiska och miljömässiga faktorer. Autoimmuna reaktioner spelar en roll där immunsystemet felaktigt attackerar friska hudceller och stimulerar snabb tillväxt av nya celler.

 

Symtom & Behandling vid psoriasis

Symtomen på psoriasis inkluderar röda fläckar på huden som kan vara täckta med silverfärgade fjäll eller tjocka plack. Det kan också finnas klåda, brännande eller smärta i de drabbade områdena. Psoriasis kan påverka olika delar av kroppen, inklusive knän, armbågar, hårbotten och naglar.

Behandlingen av psoriasis kan omfatta användning av topikala krämer eller salvor med steroider eller icke-steroider för att minska inflammation och klåda. Ljusbehandling, såsom UVB-ljus eller PUVA-ljus, kan också användas för att minska inflammation och sakta ner celltillväxten. Vid mer allvarliga fall kan systemiska läkemedel som immunosuppressiva medel eller biologiska läkemedel förskrivas.

 

Vad kan jag göra själv vid psoriasis?

Egenvård för att behandla psoriasis kan inkludera:

  • Hålla huden väl återfuktad med hjälp av fuktighetskrämer eller salvor.
  • Undvika att klia eller peta på de drabbade områdena för att förhindra infektion och ytterligare irritation.
  • Undvik utlösande faktorer som kan förvärra symtomen, såsom stress, alkohol, rökning eller vissa läkemedel.
  • Följ en hälsosam livsstil med en balanserad kost, regelbunden motion och tillräckligt med vila för att hantera symtomen och främja övergripande välbefinnande.
 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid psoriasis

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid psoriasis.
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid psoriasis kunna hjälpa dig med bland annat:

  • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
  • Lokala salvor

Få vägledning och hjälp vid Psoriasis

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till