Hjärnhinneinflammation
hjärnhinneinflammation
Allmänt om hjärnhinneinflammation
Hjärnhinneinflammation, eller meningit, är en inflammation i de skyddande membranen som täcker hjärnan och ryggmärgen. Det kan vara antingen bakteriellt, viralt eller svampbaserat.
Orsaker till hjärnhinneinflammation
Hjärnhinneinflammation kan orsakas av olika mikroorganismer, inklusive bakterier, virus och svampar. Det kan spridas genom nära kontakt med en smittad person eller genom luftburna droppar.
Symtom & Behandling vid hjärnhinneinflammation
Vanliga symtom inkluderar feber, huvudvärk, nackstelhet, illamående, kräkningar, ljuskänslighet och förvirring. Allvarliga fall kan leda till medvetslöshet och potentiellt livshotande komplikationer.
Behandling: Behandlingen av hjärnhinneinflammation beror på den underliggande orsaken och kan innefatta användning av antibiotika eller antivirala läkemedel. Sjukhusvård kan vara nödvändig för övervakning och intravenös medicinering.
Vad kan jag göra själv vid hjärnhinneinflammation?
Egenvård för hjärnhinneinflammation är inte möjligt. Sök omedelbart medicinsk hjälp om du misstänker att du eller någon annan har denna sjukdom.
Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid hjärnhinneinflammation
Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid hjärnhinneinflammation.
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid hjärnhinneinflammation kunna hjälpa dig med bland annat:
-
- Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
Få vägledning och hjälp vid Hjärnhinneinflammation
Öppet dygnet runt
Så fungerar det
- Träffa erfarna legitimerade läkare
- Svara på frågor rörande dina besvär
- Få råd, behandling och recept
Innehåll
Symtom & Behandling
Så kan Familjeläkaren hjälpa till