bukspottkörteln

Allmänt om bukspottkörteln

Bukspottkörteln är ett organ som ligger bakom magsäcken och har två huvudfunktioner: att producera hormoner som reglerar blodsockernivåerna (såsom insulin och glukagon) samt att producera enzymer som hjälper till att smälta maten i tunntarmen.

 

Orsaker till bukspottkörtelsjukdom

Skador på bukspottkörteln kan vara orsakade av inflammation (pankreatit), autoimmuna sjukdomar, tumörer, genetiska faktorer eller alkoholmissbruk.

 

Symtom & Behandling vid bukspottkörtelsjukdom

Symtom på bukspottkörtelsjukdom kan inkludera buksmärta, illamående, kräkningar, viktminskning, matsmältningsproblem och gulaktig hud (gulsot) i sällsynta fall.

 

Behandlingen av bukspottkörtelsjukdom beror på den specifika diagnosen och kan inkludera medicinering för att lindra symtom, kostförändringar för att minska belastningen på bukspottkörteln, smärtkontroll, och i vissa fall kan kirurgi vara nödvändig.

 

Vad kan jag göra själv vid bukspottkörtelsjukdom ?

Egenvård vid bukspottkörtelsjukdom kan innebära att följa en balanserad kost som är rik på näringsämnen och låg på fett, undvika alkohol och rökning, ta mediciner som föreskrivs av läkaren i rätt dosering och undvika överdriven användning av smärtstillande medel.

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid bukspottkörtelsjukdom

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid bukspottkörtelsjukdom . Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid bukspottkörtelsjukdom kunna hjälpa dig med bland annat:

    • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
    • Förnya recept

Få vägledning och hjälp vid Bukspottkörteln

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till