diabetes typ 1

Allmänt om diabetes typ 1

Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin. Insulin är ett hormon som behövs för att reglera blodsockernivåerna.

 

Orsaker till diabetes typ 1

Orsaken till diabetes typ 1 är inte helt förstådd, men det antas att det är en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer som utlöser en autoimmun reaktion där kroppens immunsystem attackerar och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln.

 

Symtom & Behandling vid diabetes typ 1

Symtom på diabetes typ 1 inkluderar ökad törst och urinering, ökad aptit, viktminskning trots ökad aptit, trötthet, suddig syn, långsam läkning av sår och frekventa infektioner.

 

Behandlingen av diabetes typ 1 innefattar regelbunden användning av insulin för att ersätta det som kroppen inte producerar. Insulin kan administreras genom injektioner eller insulinpump. Det är också viktigt att övervaka blodsockernivåerna regelbundet och anpassa doseringen av insulinet efter behov. Kostförändringar och fysisk aktivitet är också viktiga för att reglera blodsockernivåerna

 

Vad kan jag göra själv vid diabetes typ 1?

Egenvård vid diabetes typ 1 inkluderar att följa en hälsosam kost som är balanserad med kolhydrater, fett och protein, regelbunden fysisk aktivitet, övervakning av blodsockernivåerna, att ta insulin enligt ordination och vara medveten om tecken på högt eller lågt blodsocker för att vidta lämpliga åtgärder. Det är också viktigt att ha regelbundna kontroller hos en diabetesläkare för att övervaka sjukdomens progression och få rätt behandling.

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid diabetes typ 1

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid diabetes typ 1. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid diabetes typ 1 kunna hjälpa dig med bland annat:

Få vägledning och hjälp vid Diabetes typ 1

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till