hypotyreos

Allmänt om hypotyreos

Hypotyreos är en sjukdom där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon, vilket leder till en långsam ämnesomsättning i kroppen.

 

Orsaker till hypotyreos

Den vanligaste orsaken till hypotyreos är Hashimotos tyreoidit, en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunsystem attackerar sköldkörteln. Andra orsaker kan inkludera sköldkörtelkirurgi eller strålbehandling.

 

Symtom & Behandling vid hypotyreos

Vanliga symtom på hypotyreos kan inkludera trötthet, viktökning, känsla av kyla, torr hud, förstoppning, depression och minnesproblem.

Behandlingen innefattar vanligtvis att ta syntetiskt sköldkörtelhormon (levotyroxin) för att ersätta det bristande hormonet i kroppen. Dosen anpassas individuellt baserat på blodprov och symtom.

 

Vad kan jag göra själv vid hypotyreos?

Egenvård vid hypotyreos kan inkludera att ta medicinen enligt läkarens ordination, regelbundet följa upp med blodprov för att kontrollera sköldkörtelhormonets nivåer, äta en hälsosam kost, motionera regelbundet och undvika stress.

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid hypotyreos

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid hypotyreos. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid hypotyreos kunna hjälpa dig med bland annat:

Få vägledning och hjälp vid Hypotyreos

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till