huvudlöss

Allmänt om huvudlöss

Huvudlöss är små insekter som lever på hårbotten och suger blod. De är vanligast bland barn och sprids genom direktkontakt eller genom att dela personliga föremål som kammar, mössor eller handdukar.

 

Orsaker till huvudlöss

Huvudlöss orsakas av parasiter som kallas Pediculus humanus capitis. De överlever genom att suga blod från hårbotten och förökar sig snabbt.

 

Symtom & Behandling vid huvudlöss

Symtom på huvudlöss kan inkludera intensiv klåda i hårbotten, synliga löss eller deras ägg (kända som gnidningar) i håret eller på hårbotten samt små röda utslag på nacken eller bakom öronen.

 

Huvudlöss behandlas vanligtvis med pedikulicider, vilket är mediciner som dödar lössen. Dessa kan vara tillgängliga som schampo, lotion eller kräm och används enligt instruktioner. Kamma också håret noggrant med en fin luskam för att avlägsna löss och ägg.

 

Vad kan jag göra själv vid huvudlöss?

Egenvård vid huvudlöss inkluderar att noggrant tvätta och rengöra alla kläder, sängkläder, hattar och andra föremål som kan ha kommit i kontakt med löss. Det är också viktigt att undvika att dela personliga föremål och informera personer i din närhet så att de kan vidta förebyggande åtgärder.

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid huvudlöss

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid huvudlöss.
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid huvudlöss kunna hjälpa dig med bland annat:

    • Bekräfta diagnos och intyg
    • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt

Få vägledning och hjälp vid Huvudlöss

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till