MAGNETRÖNTGEN

Röntgenundersökningar utan krav på remiss

Vi erbjuder röntgenundersökningar i hela landet utan krav på remiss. 
Du bokar enkelt din undersökning på hemsidan och är garanterad en undersökning inom tio arbetsdagar.

Efter att dina röntgenbilder har granskats av en erfaren röntgenspecialist får du personlig återkoppling av en av våra legitimerade läkare.
Vid allvarlig upptäckt i samband med röntgenundersökning hos oss skriver vi en remiss för uppföljning

Röntgenundersökningar
utan krav på remiss

Vi erbjuder röntgenundersökningar i hela landet utan krav på remiss. Du bokar enkelt din undersökning på hemsidan och är garanterad en undersökning inom tio arbetsdagar.

Efter att dina röntgenbilder har granskats av en erfaren röntgenspecialist får du personlig återkoppling av en av våra legitimerade läkare.

Vid allvarlig upptäckt i samband med röntgenundersökning hos oss skriver vi en remiss för uppföljning

Så HÄR FUNGERAR det

1

Välj & beställ utan remiss

Beställ en eller flera av våra undersökningar som du är intresserad av. En läkare ringer alltid upp dig därefter

2

Undersökning inom 7 arbetsdagar

I Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Borås, Karlstad, Jönköping, Mölndal eller Sundsvall

Kallelse skickas via Kivra eller per post

3

Resultat inom 7 arbetsdagar

Skriftlig rapport och vidare handläggning av specialistläkare skickas till hemadress och online via Min Journal

Röntgenbilder i en USB hemskickas

Ett urval av våra röntgenundersökningar

Magnetröntgen Helkropp

MR-helkropp är en högteknologisk magnetkameraundersökning som ger en omfattande bild av hela kroppen. Denna undersökning omfattar hela 21 organ, från hjärnan ner till bäckenet och höfterna. Med hjälp av denna avancerade teknik kan alla dessa organ visualiseras med en imponerande detaljrikedom på millimeternivå.

Detta är en kraftfull metod för att identifiera och bedöma eventuella strukturella eller funktionella avvikelser i många viktiga organ. MR-helkroppsundersökningar kan vara särskilt värdefulla för att upptäcka och följa upp olika medicinska tillstånd, inklusive tumörer, inflammationer, vaskulära sjukdomar och mycket mer.

Magnetröntgen Hjärna

En magnetkameraundersökning (MR) av hjärnan kan ge värdefull information om olika hälsoproblem, inklusive kronisk huvudvärk (såsom Hortons huvudvärk, migrän och spänningshuvudvärk), multipel skleros, hjärntumörer, demens, aneurysm, stroke och andra neurologiska besvär som rör hjärnan, bihålorna eller ögonhålorna.

Dessa symtom kan ibland vara kopplade till stress, psykiska påfrestningar eller vanor som att gnissla tänderna. Däremot kan de också ha underliggande orsaker som påverkar specifika områden i hjärnan. Därför kan en MR-undersökning av hjärnan vara ett klokt steg för att fastställa den exakta orsaken till dina besvär.

DT Hjärta & Kärl

En DT (datortomografi) av hjärtat och kranskärlen är en medicinsk undersökning som vanligtvis utförs på patienter med misstänkt hjärt- och kärlsjukdom. Det kan vara fördelaktigt för dig med riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, såsom högt blodtryck, högt kolesterol, diabetes, rökning eller en familjehistoria av hjärtsjukdom, att genomgå en DT för att utvärdera dina kärl och hjärta och identifiera eventuella blockeringar eller förträngningar.

Magnetröntgen Buk

MR-bukundersökningen ger oss möjlighet att skapa detaljerade tvärsnittsbilder av bukorganen på en millimeternivå, vilket ger oss en otrolig inblick i de olika strukturerna i bukorganen. Vi kan visualisera eventuella tumörer eller cancer i olika bukorgan. Dessutom kan vi upptäcka inflammationer i levern (hepatit), gallvägarna/gallblåsan (kolangit), bukspottkörteln (pankreatit) och njurarna, samt identifiera gallstenar och andra sjukdomar och förändringar. MR-bukundersökningen inkluderar även MRCP, som står för magnetisk resonanskolangiopankreatikografi.

Magnetröntgen i hela landet

Familjeläkaren i Sverige erbjuder magnetröntgen i hela landet via Evidia

Alla våra specialistläkare vi samarbetar med är mycket erfarna inom sitt respektive specialistområde. Oavsett vilken röntgen du väljer att genomgå, kan du alltid välja vart du vill utföra din röntgenundersökning som utförs av Evidia. 

Evidias mottagningar finns på följande orter:

Du kan känna dig trygg. Alla våra läkare har svensk legitimation utfärdad av Socialstyrelsen och godkända av Inspektionen av vård och omsorg, IVO.

Alla våra undersökningar

Behöver jag verkligen veta?

Den mest effektiva strategin för att undvika allvarliga sjukdomar är att upptäcka eventuella förändringar tidigt, innan de hunnit utvecklas. Allvarliga sjukdomar tar vanligtvis inte form över en natt; de tar oftast flera år att utvecklas.

Den relativa 5-årsöverlevnaden uppskattades på 1970-talet till 35 % för män och 48 % för kvinnor. I dag är motsvarande siffror 77 % för män och 75 % för kvinnor. Det innebär en ökning med 42 respektive 27 procentenheter. Även 10-årsöverlevnaden har förbättrats kraftigt och beräknas i dag vara 70 % för både män och kvinnor.

Det är många faktorer som påverkar utvecklingen av chansen till överlevnad. Förbättrad behandling förlänger överlevnaden för patienterna, men statistiken påverkas också av nya metoder kring att ställa diagnos så som magnetröntgen, koloskopi och hjärtundersökning. Genom att genomgå en MR-Helkroppscanning, en hjärtundersökning eller en koloskopi kan man upptäcka tidiga tecken på sjukdom

Tabellen visar antal cancer fall i Sverige 2021.
Källa: Socialstyrelsen

Kliniker

Här kan du genomgå din
MR-undersökning

STOCKHOLM
Evidia Sabbatsberg Röntgen

Olivecronas väg 1
113 24 Stockholm

STOCKHOLM
Evidia TÄBY Röntgen

Esplanaden 9
183 34 Täby

GÖTEBORG
Evidia ANNEDAL Röntgen

Arvid Wallgrens Backe 4A
413 46 Göteborg

GÖTEBORG
Evidia BACKA Röntgen

Backavägen 3
417 05 Göteborg

MALMÖ
Evidia Hyllie Röntgen

Fredsgatan 12
212 12 Malmö

UMEÅ
EVIDIA RÖNTGEN

Renmarkstorget 12 C
903 26 Umeå

BORÅS
EVIDIA RÖNTGEN

Göteborgsvägen 4
504 35 Borås

KARLSTAD
EVIDIA RÖNTGEN​

Löfbergs Arena, Norra Infarten 79
654 65 Karlstad

JÖNKÖPING
EVIDIA RÖNTGEN

Batterigatan 11
553 05 Jönköping

Mölndal
EVIDIA RÖNTGEN

Entreprenörsstråket 6 , vid GoCo
431 53 Mölndal

Sundsvall
EVIDIA RÖNTGEN

Institutvägen 2, vid Specialistläkarhuset
856 43 Sundsvall

Vi har Bäst Priser

Alla företag nedan använder samma leverantör av magnetröntgenundersökning, Evidia. 
Skillnaden är att vi inte tar överpris för samma undersökning

Familjeläkaren.se

Familjeläkaren.se

Magnetlabbet.se

Prevcare.se

MR Helkropp

22900

24900

31950

MR Helrygg

12500

15900

21850

MR Halsrygg

7000

9900

12450

MR Buk

11000

12450

21850

MR Ländrygg

8500

9900

12450

Har App & Journal

Ja

Nej

Nej

FRÅGOR OCH SVAR

En magnetröntgenundersökning, eller MR-undersökning, är en medicinsk bildgivande teknik som använder starka magnetfält och radiovågor för att skapa detaljerade tvärsnittsbilder av kroppens inre strukturer. Under undersökningen ligger patienten stilla på en säng som förs in i en tubliknande apparat. Magnetfältet gör att kroppens vätskor och vävnader reagerar och skapar bilder av organ, ben och mjukvävnad. MR-undersökningar används för att diagnostisera och övervaka olika medicinska tillstånd, inklusive skador, tumörer, hjärnsjukdomar och mycket mer. Denna icke-invasiva och smärtfria metod ger läkare värdefull information för att planera behandling och vård.

Evidia, tidigare Aleris, är företaget som står för magnetröntgen undersökningarna. Deras röntgenläkare bedömer och svarar även på alla undersökningar. Evidia är ackrediterad och ledande leverantör inom svensk sjukvård.

Provtagning görs via Unilabs, Synlab eller Karolinska Institutets provtagning ställen som finns på över 100 ställen i hela Sverige.

Vi erbjuder en undersökning som är snabb, smidig och säker. Inom sju dagar från beställning genomgår du en undersökning normalt, dock kan det ta upp till max 10 dagar. Därefter analyseras och sammanställs resultaten av legitimerade specialistläkare inom sju dagar.

När du gör en röntgen hos oss på HealthDoc kommer bilderna att granskas av specialistläkare inom röntgen. Om vi upptäcker en skada eller sjukdom i samband med en röntgenundersökning kommer våra legitimerade läkare hjälpa dig med remiss för vidare utredning och vård.

Vi skickar alltid en USB med alla dina MR bilder till din hemadress.

Utöver detta kan du även efter att du har fått ditt svar kan du gå in på 1177.se. Där kan du lägga till mottagningen där undersökningen är utförd. Du kan sedan begära åtkomst av bilderna som sedan skickas till dig via länk.

Förberedelse för en MR-undersökning kräver vanligtvis att du tar av dig metallkläder och smycken, eftersom magnetfältet kan påverka dem. Du kan också bli ombedd att undvika att äta några timmar före undersökningen om det gäller en specifik kroppsdel. Innan undersökningen är det viktigt att informera personalen om eventuella metaller i kroppen, som t.ex. kirurgiska implantat. Under själva undersökningen ska du ligga stilla och följa personalens anvisningar. Det är en smärtfri procedur, och det är viktigt att vara avslappnad för att få de mest noggranna resultaten.

Under en MR-undersökning ligger patienten på en rörlig säng som förs in i en tubliknande apparat. Där utsätts kroppen för ett starkt magnetfält och radiovågor. Magnetfältet reagerar med kroppens vävnader och skapar detaljerade tvärsnittsbilder av de inre organen och strukturerna. Patienten måste ligga stilla under undersökningen, och det kan vara nödvändigt att hålla andan vid vissa tillfällen för att minimera rörelse på bilderna. Det är viktigt att följa personalens anvisningar för att få de mest noggranna resultaten. Undersökningen är smärtfri och tar vanligtvis 20-60 minuter beroende på det område som ska avbildas.

Tiden varierar beroende på vilket område som undersöks och hur många bilder som behövs, men det kan ta mellan 15 minuter och över en timme.

Nej, en MR-undersökning är vanligtvis inte smärtsam. Det är en icke-invasiv och smärtfri procedur. Du ligger stilla på en säng som förs in i en tubliknande apparat medan bilderna tas. Under själva undersökningen kan du höra en bankande ljud som kommer från magneten, men det är inte smärtsamt. Det är viktigt att vara avslappnad och följa personalens anvisningar för att få de mest noggranna resultaten. Om du har några oro eller rädslor kan du diskutera dem med vårdpersonalen i förväg så att de kan hjälpa till att göra upplevelsen så bekväm som möjligt.

Ja, i de flesta fall är det säkert att genomgå en MR-undersökning. MR-undersökningar är icke-invasiva och använder inte joniserande strålning, vilket gör dem relativt säkra. De är en värdefull diagnostisk metod som vanligtvis inte medför några betydande risker.

Det är dock viktigt att informera din läkare och röntgenpersonal om eventuell metall i din kropp, som kirurgiska implantat eller metallfragment, eftersom starka magnetfält används under undersökningen och kan påverka sådana föremål. Om du är gravid eller har vissa medicinska tillstånd, kan det finnas specifika överväganden att ta hänsyn till. Din läkare och röntgenpersonal kommer att bedöma din situation och avgöra om en MR-undersökning är säker och lämplig för dig.

Nej, en MR-undersökning innebär ingen risk för strålskador. Till skillnad från vanlig traditionell röntgen eller datortomografi används ingen farlig strålning utan istället tas bilderna med hjälp av magnetfält och radiovågor som inte innebär några kända risker.

Även om undersökningen som sådan inte gör ont kan den för somliga vara otäckt eftersom man förväntas ligga stilla i ett trångt utrymme. På många mottagningar går det bra att ta med en anhörig in i undersökningsrummet för stöd. Tala om för personalen inför undersökningen om du vill ha lugnande medicin eller behöver få annan hjälp

Vi följer samma lagar och regler gällande sekretess som vårdcentraler och sjukhus. Vi lyder under patientdatalagen, hälso- och sjukvårdslagen och står under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det innebär att all data och alla undersökningsresultat hanteras i enlighet med dessa lagar och förordningar.

I allmänhet kan du äta och dricka normalt före en MR-undersökning. Det finns vanligtvis ingen nödvändig fasta.