östrogen

Allmänt om testosteronbrist

Östrogen är en grupp av kvinnliga könshormoner som produceras främst i äggstockarna. Det spelar en viktig roll i menstruationscykeln, bröstutveckling och upprätthållande av benstyrka hos kvinnor.

 

Orsaker till östrogenbrist

Östrogenbrist kan uppstå som en naturlig del av åldrandet, särskilt under klimakteriet, när äggstockarnas funktion minskar. Andra orsaker kan vara äggstockssjukdomar, kirurgisk borttagning av äggstockarna eller vissa mediciner.

 

Symtom & Behandling vid östrogenbrist

Symtomen kan inkludera oregelbundna menstruationscykler, värmevallningar, nattliga svettningar, vaginal torrhet, minskad sexuell lust, sömnproblem och humörsvängningar.

 

Behandling: Hormonersättningsterapi (HRT) med östrogen kan användas för att behandla östrogenbrist och lindra symtomen. Det kan ges i form av piller, krämer eller plåster. Läkaren kan också rekommendera andra behandlingsalternativ beroende på individuella behov.

 

Vad kan jag göra själv vid östrogenbrist?

Egenvård för att hantera östrogenbrist kan innefatta att äta en hälsosam kost, inklusive livsmedel som är rika på fytoöstrogen (exempelvis sojabönor), regelbunden motion, hantering av stress och undvikande av tobak och överdriven alkoholkonsumtion.

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid östrogenbrist

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid östrogenbrist. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid östrogenbrist kunna hjälpa dig med bland annat:

    • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
    • Provpaket för att se över nivåer på östrogen. Här kan du se provpaketet.

Få vägledning och hjälp vid Östrogen

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till