progesteron

Allmänt om progesteron

Progesteron är ett hormon som huvudsakligen produceras i äggstockarna hos kvinnor och är involverat i regleringen av menstruationscykeln och graviditetens upprätthållande

 

Orsaker till progesteronbrist

Progesteronbrist kan uppstå på grund av nedsatt äggstocksfunktion, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), överdriven fysisk träning eller vissa mediciner.

 

Symtom & Behandling vid progesteronbrist

Symtomen kan inkludera oregelbundna menstruationscykler, svårigheter att bli gravid, ökad risk för missfall, humörsvängningar och bröstömhet.

 

Behandlingen kan innefatta hormonersättningsterapi med progesteron, antingen som en del av kombinationsbehandling med östrogen (om en kvinna har livmoder) eller som progesteronbehandling vid behov.

 

Vad kan jag göra själv vid progesteronbrist?

Egenvård för att hantera progesteronbrist kan innefatta att äta en hälsosam kost, inklusive livsmedel som främjar hormonell balans, regelbunden motion, stresshantering och tillräckligt med sömn

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid progesteronbrist

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid progesteronbrist. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid progesteronbrist kunna hjälpa dig med bland annat:

    • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt

Få vägledning och hjälp vid Progesteron

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till