dyshidrotiskt eksem

Allmänt om dyshidrotiskt eksem

Dyshidrotiskt eksem är en form av eksem som kännetecknas av små, kliande blåsor på handflatorna, fingrarna eller fotsulorna. Det är en kronisk återkommande hudsjukdom som kan vara besvärlig och smärtsam.

 

Orsaker till dyshidrotiskt eksem

Orsaken till dyshidrotiskt eksem är inte helt klarlagd, men det anses vara relaterat till ärftliga faktorer och en överreaktivitet i kroppens immunsystem. Utlösande faktorer kan inkludera stress, värme, fuktighet och allergener.

 

Symtom & Behandling vid dyshidrotiskt eksem

Symtomen på dyshidrotiskt eksem inkluderar små, kliande blåsor som kan bli inflammerade och orsaka obehag. Blåsorna kan spricka och bilda smärtsamma sår eller skorpor. Klådan och obehaget kan vara intensiva och påverka dagliga aktiviteter.

Behandling av dyshidrotiskt eksem kan innefatta användning av kortikosteroidkrämer eller salvor för att minska inflammationen och klådan. I svårare fall kan läkaren förskriva andra läkemedel som immunmodulerande medel eller fototerapi.

 

Vad kan jag göra själv vid dyshidrotiskt eksem?

Egenvård för dyshidrotiskt eksem kan innefatta att undvika utlösande faktorer såsom starka tvålar eller rengöringsmedel, användning av handskar vid arbete med irriterande ämnen och regelbunden fuktgivning av huden med mjukgörande krämer. Att undvika att klia på blåsorna är viktigt för att förhindra infektion och främja läkning.

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid dyshidrotiskt eksem

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid dyshidrotiskt eksem.
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid dyshidrotiskt eksem kunna hjälpa dig med bland annat:

    • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
    • Lokala salvor & tabletter

Få vägledning och hjälp vid Dyshidrotiskt eksem

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till