eksem

Allmänt om eksem

Eksem är en inflammatorisk hudsjukdom som kan orsaka rodnad, klåda, torrhet och fjällning på huden. Det finns olika typer av eksem, varav de vanligaste är atopiskt eksem, kontakteksem och seborroiskt eksem.

 

Orsaker till eksem

Orsaken till eksem är inte helt förstådd, men det anses vara en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer. Personer med atopiskt eksem kan ha en genetisk benägenhet för att utveckla hudens inflammatoriska reaktioner på vissa ämnen eller stimuli.

 

Symtom & Behandling vid eksem

Symtomen på eksem inkluderar rodnad, torrhet, fjällning och klåda på huden. Det kan också förekomma blåsor, sår eller sprickor i de drabbade områdena. Symtomen kan variera i intensitet och förekomma i skov.

Behandlingen av eksem innefattar vanligtvis användning av fuktighetskrämer eller salvor för att återfukta huden och minska torrhet. Läkare kan också förskriva steroidkrämer eller immunmodulerande medel för att minska inflammation och lindra symtomen. I svårare fall kan systemiska läkemedel som antihistaminer eller immunosuppressiva medel användas.

 

Vad kan jag göra själv vid eksem?

Egenvård för att behandla eksem kan inkludera:

  • Hålla huden väl återfuktad med hjälp av fuktighetskrämer eller salvor.
  • Undvika att klia eller peta på de drabbade områdena för att förhindra infektion och ytterligare irritation.
  • Undvik utlösande faktorer som kan förvärra symtomen, såsom starka tvålar, parfymerade produkter eller allergiframkallande ämnen.
  • Undvik att ha för varmt eller för kallt vatten vid duschning eller badning, eftersom extrema temperaturer kan förvärra torrheten i huden.
 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid eksem

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid eksem.
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid eksem kunna hjälpa dig med bland annat:

  • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
  • Lokala salvor och tablettbehandling i form av allergi tabletter & kortison tabletter.

Få vägledning och hjälp vid Eksem

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till