ringorm

Allmänt om ringorm

Ringorm, även känt som dermatofytos, är en hudinfektion som orsakas av svampar. Det påverkar hudens övre skikt, hårbotten eller naglarna och bildar ringformade utslag som kan vara röda, fjälliga och kliande.

 

Orsaker till ringorm

Ringorm orsakas vanligtvis av kontakt med svampsporer från smittade personer, djur eller föremål. Svampen trivs i varma och fuktiga miljöer och kan överföras genom direkt hudkontakt eller genom att dela personliga föremål, såsom handdukar eller kläder.

 

Symtom & Behandling vid ringorm

Symtomen på ringorm inkluderar ringformade utslag som kan vara röda, fjälliga och kliande. Utslagen kan vara olika storlekar och sprida sig till olika delar av kroppen. Vid ringorm i hårbotten kan det finnas fjällande fläckar och håravfall. Ringorm på naglarna kan göra dem tjocka och missfärgade.

Behandlingen av ringorm innefattar vanligtvis användning av antifungala läkemedel i form av krämer, salvor eller schampon som appliceras direkt på de drabbade områdena. Vid svårare fall eller om infektionen sprider sig kan läkaren förskriva oral antifungal medicinering. Det är viktigt att fortsätta behandlingen under hela den rekommenderade tidsperioden för att förhindra återfall.

 

Vad kan jag göra själv vid ringorm?

Egenvård för att behandla ringorm kan inkludera:

  • Tvätta händerna regelbundet och undvik att röra vid de drabbade områdena för att förhindra spridning av infektionen.
  • Håll de drabbade områdena rena och torra.
  • Undvik att dela personliga föremål och håll kläder, handdukar och sängkläder rena.
  • Använd löst sittande kläder och undvik att bära täta eller fuktiga kläder som kan skapa en gynnsam miljö för svampen.
  • Undvik att klia eller peta på de drabbade områdena för att förhindra spridning av infektionen och ytterligare irritation.
 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid ringorm

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid ringorm.
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid ringorm kunna hjälpa dig med bland annat:

  • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
  • Lokala salvor

Få vägledning och hjälp vid Ringorm

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till