solskador

Allmänt om solskador

Solskador uppstår när huden utsätts för överdriven exponering för solens ultravioletta (UV) strålar. Det kan leda till akuta eller kroniska skador på huden, inklusive solbränna, solskador och ökad risk för hudcancer.

 

Orsaker till solskador

Solskador orsakas av UV-strålning från solen. Exponering för UVB-strålning kan leda till solbränna, medan UVA-strålning kan orsaka kroniska skador på huden över tiden. Överdriven exponering för solen, särskilt utan tillräckligt skydd som solkräm och solskyddskläder, ökar risken för solskador.

 

Symtom & Behandling vid solskador

Symtomen på solskador kan variera från milda till allvarliga och inkluderar solbränna, rodnad, blåsor, fjällning, torrhet och för tidigt åldrad hud. Långvarig och upprepad exponering kan också öka risken för hudcancer.

Behandling av solskador kan inkludera användning av lugnande krämer eller lotioner för att lindra obehag och främja läkning av huden. För allvarliga solskador eller hudcancer kan läkaren rekommendera andra behandlingar som kirurgi eller strålning.

 

Vad kan jag göra själv vid solskador?

Egenvård för solskador innebär att undvika överdriven exponering för solen och att vidta förebyggande åtgärder som att bära solskyddskläder och använda solskyddsmedel regelbundet. Att hålla huden fuktad och undvika ytterligare solbränna eller skador är också viktigt.

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid solskador

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid solskador.
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid solskador kunna hjälpa dig med bland annat:

    • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
    • Lokala salvor och tablettbehandling

Få vägledning och hjälp vid Solskador

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till