Kroppsfunktioner

Addisons sjukdom, även kallad primär binjurebarksvikt, är en sällsynt sjukdom som innebär att binjurarna inte producerar tillräckligt med hormoner, särskilt kortisol och aldosteron

Binjurebarken är den yttre delen av binjurarna som producerar hormoner som reglerar kroppens stressrespons, blodtryck och vätskebalans.

Bukspottkörteln är ett organ som ligger bakom magsäcken och har två huvudfunktioner: att producera hormoner som reglerar blodsockernivåerna samt att producera enzymer som hjälper till att smälta maten i tunntarmen

Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin. Insulin är ett hormon som behövs för att reglera blodsockernivåerna.

Diabetes typ 2 är en metabolisk sjukdom där kroppens celler blir resistenta mot insulinet eller där bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin för att reglera blodsockernivåerna.

Gallblåsan är ett litet organ som hjälper till att lagra och frisätta galla, en matsmältningsvätska som hjälper till att bryta ner fett i tarmen.

Hypertyreos är en sjukdom där sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon, vilket leder till en ökad ämnesomsättning i kroppen.

Hypogonadism är en störning där gonaderna inte producerar tillräckligt med könshormoner, särskilt testosteron hos män och östrogen hos kvinnor.

Hypopituitarism är en sjukdom som innebär otillräcklig produktion av hormoner av hypofysen.

Hypotyreos är en sjukdom där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon, vilket leder till en långsam ämnesomsättning i kroppen.

Levern är kroppens största inre organ och har en rad viktiga funktioner, inklusive produktion av galla, avgiftning av kroppen, reglering av blodsocker och lagring av näringsämnen.

Mjälten är ett organ beläget i övre delen av buken, och det har flera viktiga funktioner, inklusive att filtrera blodet, producera och lagra vita blodkroppar samt att vara involverad i immunsystemet.

Njurarna är viktiga organ i kroppen som ansvarar för att filtrera blodet, reglera vätskebalansen och avlägsna avfall och toxiner genom produktionen av urin.

Prostatan är en körtel hos män som producerar en del av sädesvätskan. Störningar i prostata kan inkludera godartad prostataförstoring (BPH) eller prostatacancer.

Författare & Granskare : 2023-06-26