Mage & Tarm​

Blindtarmsinflammation är en inflammation i blindtarmen, en del av tjocktarmen, och är vanligtvis orsakad av en blockering av tarmen.

Diarré är en tillstånd där avföringen blir lös eller vattnig och förekommer i ökad frekvens.

Förstoppning är ett tillstånd där avföringen blir svår att passera genom tarmarna, vilket leder till oregelbunden eller svårigheter att tömma tarmen.

Gallsten är hårda, kristallliknande bildningar som bildas i gallblåsan, ett organ som lagrar gallan som hjälper till med matsmältningen.

Glutenintolerans, även känd som celiaki, är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem reagerar negativt på gluten, ett protein som finns i vete, korn och råg.

Halsbränna, även känd som sura uppstötningar eller gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), är en mag-tarmstörning där magsyra stiger upp i matstrupen och orsakar en brännande känsla i bröstet.

Hemorrojder är svullna och inflammerade blodkärl i och runt ändtarmen och analkanalen.

IBS

IBS är en funktionell mag-tarmstörning som påverkar tarmens funktion.

Laktosintolerans är en tillstånd där kroppen saknar eller har brist på enzymet laktas, som behövs för att bryta ned laktos, sockret som finns i mjölkprodukter

Magkatarr, även känd som gastrit, är en inflammation i magslemhinnan.

Magsjuka, även känd som gastroenterit, är en inflammation i mag-tarmkanalen som vanligtvis orsakas av en virusinfektion.

Ett magsår är en sårskada på slemhinnan i magen eller tolvfingertarmen (den första delen av tunntarmen).

Salmonella är en typ av bakterie som kan orsaka matförgiftning hos människor.

Springmask, även känd som enterobius vermicularis, är en vanlig parasitinfektion som drabbar främst barn.

Vinterkräksjuka, även känd som norovirusinfektion, är en vanlig virussjukdom som orsakar illamående, kräkningar och diarré.

Författare & Granskare : 2023-06-26