HPV (Humant papillomvirus)

Allmänt om HPV

Humant papillomvirus (HPV) är en vanlig sexuellt överförbar infektion som kan påverka både män och kvinnor. Det finns olika typer av HPV, varav vissa kan orsaka kondylom (vårtor) och andra kan öka risken för olika typer av cancer. 

HPV är ett virus som sprids genom sexuell kontakt, inklusive vaginalt, analt och oralt sex. Det är mycket smittsamt och kan överföras även om en person inte har synliga symtom eller vårtor.

 

Orsaker till HPV

HPV-infektion orsakas av direkt kontakt med hud eller slemhinnor som är smittade med viruset. Oftast överförs viruset genom sexuell kontakt, men det kan också spridas genom delning av personliga föremål som handdukar eller rakhyvlar.

 

Symtom & Behandling vid HPV

Många människor som är smittade med HPV har inga synliga symtom och kan vara asymptomatiska.

Vissa kan utveckla kondylom, som är köttfärgade eller gråaktiga vårtor i könsområdet, anusen eller munnen. Vissa typer av HPV kan också öka risken för olika typer av cancer, inklusive livmoderhalscancer, vaginalcancer, analcancer och cancer i halsen och munnen.

 

Det finns ingen specifik behandling för HPV-infektionen i sig. Många fall av HPV-infektion försvinner spontant inom två år utan behandling. Behandling fokuserar vanligtvis på att ta bort vårtor och övervaka för eventuell utveckling av cancer. Vårtor kan behandlas med metoder som kryoterapi (frysning), elektrokirurgi eller användning av medicinska krämer.

 

Vad kan jag göra själv vid HPV?

Egenvård för att behandla klamydia kan inkludera:

    • Det finns ingen specifik egenvård för att bota HPV-infektion, men det finns åtgärder som kan vidtas för att minska risken för smitta och stödja immunsystemet.
    • Användning av kondom vid sexuellt umgänge minskar risken för överföring av viruset.
    • Följande en hälsosam livsstil, inklusive en balanserad kost, regelbunden motion och tillräckligt med sömn, kan hjälpa till att stärka immunsystemet och bekämpa infektioner
 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid HPV

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid HPV.
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid HPV kunna hjälpa dig med bland annat:

    • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
    • Har du fått kondylom orsakad av ett HPV-virus kan vi behandla vårtorna med läkemedel som exempelis Wartec.

Få vägledning och hjälp vid Humant papillomvirus (HPV)

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till