mycoplasma genitalium

Allmänt om mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium är en bakteriell infektion som påverkar könsorganen och kan leda till olika symtom och komplikationer. Det är en sexuellt överförbar infektion som kan påverka både män och kvinnor.

Mycoplasma genitalium är en liten bakterie som kan infektera urinröret hos män och livmoderhalsen hos kvinnor. Infektionen sprids genom oskyddat sexuell kontakt med en smittad partner.

 

Orsaker till mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium-infektion orsakas av bakterien Mycoplasma genitalium, som överförs från en smittad person till en annan under sexuell aktivitet. Risken för smitta ökar vid oskyddat sex och när man har flera sexpartners.

 

Symtom & Behandling vid mycoplasma genitalium

Många människor som är smittade med Mycoplasma genitalium kan vara asymptomatiska och inte uppvisa några tydliga symtom. Om symtom uppstår kan de inkludera obehag eller smärta vid urinering, sveda eller klåda i könsorganen, onormala flytningar från slidan eller urinröret, och smärta under eller efter samlag.

Mycoplasma genitalium-infektion kan behandlas med antibiotika, såsom azitromycin eller doxycyklin. Behandlingen ordineras av en läkare och kan innefatta att ta en eller flera doser av läkemedlet. Det är viktigt att följa behandlingsregimen noggrant och avsluta hela kuren för att säkerställa att infektionen är helt eliminerad.

 

Vad kan jag göra själv vid mycoplasma genitalium ?

Egenvård för att behandla mycoplasma genitalium kan inkludera:

    • För att behandla Mycoplasma genitalium-infektion själv med egenvård är det viktigt att söka vård från en läkare för korrekt diagnos och receptbelagd medicinering.
    • Det finns inga effektiva huskurer eller egenvårdsåtgärder för att behandla Mycoplasma genitalium på egen hand.
    • För att minska risken för att sprida eller bli smittad av Mycoplasma genitalium är det viktigt att använda kondom vid sexuell aktivitet och undvika delning av sexleksaker.
 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid mycoplasma genitalium

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid mycoplasma genitalium. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid mycoplasma genitalium kunna hjälpa dig med bland annat:

    • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
    • Vi kan ej behandla Mycoplasma genitalium med tabletter då det krävs provtagning först för att bekräfta sjukdomen, sedan insätts oftast behandling. 

Få vägledning och hjälp vid Mycoplasma genitalium

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till