trichomoniasis

Allmänt om trichomoniasis

Trichomoniasis är en sexuellt överförbar infektion som orsakas av parasiten Trichomonas vaginalis. Trichomoniasis är en vanlig könssjukdom som drabbar både män och kvinnor. Infektionen sprids genom oskyddat sexuell kontakt, inklusive vaginalt sex.

 

Orsaker till trichomoniasis

Trichomoniasis orsakas av parasiten Trichomonas vaginalis som överförs från en smittad person till en annan under sexuell aktivitet. Infektionen kan också överföras genom delade sexleksaker, även om det är mindre vanligt.

 

Symtom & Behandling vid trichomoniasis

Många personer som är smittade med Trichomoniasis kan vara asymtomatiska, vilket innebär att de inte uppvisar några synliga symtom.

Om symtom uppstår kan de inkludera obehag, klåda eller sveda i könsorganen, onormala flytningar från slidan eller urinröret, smärta vid urinering eller samlag och rodnad eller svullnad i könsorganen. Trichomoniasis kan behandlas med läkemedel, vanligtvis metronidazol eller tinidazol.

 

Behandlingen ordineras av en läkare och kan innefatta att ta en eller flera doser av läkemedlet. Det är viktigt att följa behandlingsregimen noggrant och avsluta hela kuren för att säkerställa att infektionen är helt eliminerad.

 

Vad kan jag göra själv vid trichomoniasis ?

Egenvård för att behandla klamydia kan inkludera:

  • För att behandla Trichomoniasis själv med egenvård är det viktigt att söka vård från en läkare för korrekt diagnos och receptbelagd medicinering.
  • Det finns inga effektiva huskurer eller egenvårdsåtgärder för att behandla Trichomoniasis på egen hand.
  • För att minska risken för att sprida eller bli smittad av Trichomoniasis är det viktigt att använda kondom vid sexuell aktivitet och undvika delning av sexleksaker.
  • Undvik sexuell aktivitet under behandlingstiden för att förhindra spridning av infektionen.
 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid trichomoniasis

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid trichomoniasis .
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid trichomoniasis kunna hjälpa dig med bland annat:

  • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
  • Vi kan ej behandla Trichomoniasis utan hänvisar den som har symtom eller misstänkts blivit smittad att ta kontakt med närmaste STI mottagning.

Få vägledning och hjälp vid Trichomoniasis

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till