diabetes typ 2

Allmänt om diabetes typ 2

Diabetes typ 2 är en metabolisk sjukdom där kroppens celler blir resistenta mot insulinet eller där bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin för att reglera blodsockernivåerna.

 

Orsaker till diabetes typ 2

Orsakerna till diabetes typ 2 är multifaktoriella och kan innefatta genetiska faktorer, fetma, bristande fysisk aktivitet, åldrande och dålig kosthållning.

 

Symtom & Behandling vid diabetes typ 2

Symtom på diabetes typ 2 inkluderar ökad törst och urinering, trötthet, suddig syn, sår som läker långsamt, klåda, frekventa urinvägsinfektioner och ökad aptit.

 

Behandlingen av diabetes typ 2 fokuserar på att reglera blodsockernivåerna genom livsstilsförändringar, kostförändringar, fysisk aktivitet och i vissa fall användning av mediciner som kan öka kroppens insulinkänslighet eller stimulera insulinproduktionen.

 

Vad kan jag göra själv vid diabetes typ 2?

Egenvård vid diabetes typ 2 inkluderar att följa en balanserad kost som är rik på fiber och låg på socker och mättat fett, regelbunden fysisk aktivitet, viktminskning vid övervikt, övervakning av blodsockernivåer, hantering av stress och att ta mediciner enligt ordination. Det är också viktigt att ha regelbundna kontroller hos en diabetesläkare för att övervaka sjukdomens progression och få rätt behandling.

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till viddiabetes typ 2

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid diabetes typ 2. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid diabetes typ 2 kunna hjälpa dig med bland annat:

Få vägledning och hjälp vid Diabetes typ 2

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till