gallblåsan

Allmänt om gallblåsan

Gallblåsan är ett litet organ som hjälper till att lagra och frisätta galla, en matsmältningsvätska som hjälper till att bryta ner fett i tarmen.

 

Orsaker till sjukdom i gallblåsan

Problem med gallblåsan kan vara orsakade av gallstenar, inflammation (kolecystit), gallvägsinfektioner eller blockeringar i gallgångarna.

 

Symtom & Behandling vid sjukdom i gallblåsan

Symtom på gallblåseproblem kan inkludera smärta i den övre delen av buken, särskilt efter att ha ätit fet mat, illamående, kräkningar, uppblåsthet och gulaktig hud (gulsot) i sällsynta fall.

 

Behandlingen av gallblåseproblem kan innefatta mediciner för att lindra symtom och i vissa fall kirurgiskt avlägsnande av gallblåsan (kolecystektomi).

 

Vad kan jag göra själv vid sjukdom i gallblåsan?

Egenvård vid gallblåseproblem kan innebära att undvika fet mat och stora måltider, äta en balanserad kost med mycket grönsaker och fiber, undvika snabb viktminskning eller extrem dieting, och regelbundet motionera för att främja matsmältningen.

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid sjukdom i gallblåsan

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid sjukdom i gallblåsan. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid sjukdom i gallblåsan kunna hjälpa dig med bland annat:

    • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
    • Förnya recept

Få vägledning och hjälp vid Gallblåsan

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till