njurar

Allmänt om njurarna

Njurarna är viktiga organ i kroppen som ansvarar för att filtrera blodet, reglera vätskebalansen och avlägsna avfall och toxiner genom produktionen av urin.

 

Orsaker till njursjukdom

Njursjukdom kan ha flera orsaker, inklusive genetiska faktorer, infektioner, autoimmuna sjukdomar, långvarig användning av vissa läkemedel, högt blodtryck eller diabetes.

 

Symtom & Behandling vid njursjukdom

Symtom på njursjukdom kan inkludera trötthet, minskad aptit, svullnad i benen och ansiktet, ökad urinering, urinering under natten, skummande eller blodig urin, högt blodtryck och svårigheter att koncentrera sig.

 

Behandlingen av njursjukdom beror på den specifika diagnosen och kan inkludera mediciner för att kontrollera blodtrycket och blodsockret, kostförändringar för att minska belastningen på njurarna, vätskekontroll, dialys eller njurtransplantation.

 

Vad kan jag göra själv vid njursjukdom?

Egenvård vid njursjukdom kan innebära att följa en balanserad kost med låg salthalt, begränsad konsumtion av protein och övervaka vätskeintaget. Det är också viktigt att undvika tobak, alkohol och överdriven användning av smärtstillande medel.

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid njursjukdom

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid njursjukdom. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid njursjukdom kunna hjälpa dig med bland annat:

Få vägledning och hjälp vid Njurar

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till