salmonella

Allmänt om salmonella

Salmonella är en typ av bakterie som kan orsaka matförgiftning hos människor. Infektionen kallas salmonellos och kan vara allvarlig, särskilt för personer med svagare immunsystem.

 

Orsaker till salmonella

Salmonella kan spridas genom intag av kontaminerad mat, särskilt kyckling, ägg, mejeriprodukter och färsk frukt och grönsaker. Bakterien kan också överföras från smittade djur eller genom direkt kontakt med avföring från smittade personer eller djur.

 

Symtom & Behandling vid salmonella

Symtomen på salmonella-infektion inkluderar illamående, kräkningar, buksmärtor, diarré, feber och ibland blodig avföring. Symtomen kan vara milda till svåra och varar vanligtvis i 4-7 dagar.

Behandling av salmonella-infektion innefattar vanligtvis att bibehålla vätskebalansen genom att dricka tillräckligt med vätskor. Antibiotika kan behövas i allvarliga fall eller om infektionen spridit sig till blodomloppet.

 

Vad kan jag göra själv vid salmonella

Egenvård för salmonella-infektion kan innefatta:

    • Vila och undvikande av livsmedel som kan irritera mag-tarmkanalen, såsom fet eller kryddig mat.
    • Dricka mycket vätskor för att undvika uttorkning.
    • Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten före matlagning och efter toalettbesök för att minska risken för smittspridning.
 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid salmonella

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid salmonella.
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid salmonella kunna hjälpa dig med bland annat:

    • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt

Få vägledning och hjälp vid Salmonella

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till