D-vitaminbrist

Allmänt om D-vitaminbrist

D-vitaminbrist uppstår när kroppen inte får tillräckligt med D-vitamin, vilket är ett viktigt näringsämne för att upprätthålla benhälsa och immunfunktion. D-vitamin bildas naturligt i huden när den exponeras för solljus och kan också intas genom vissa livsmedel och kosttillskott.

D-vitamin är en fettlöslig vitamin som behövs för att reglera kalcium och fosforbalansen i kroppen, vilket är viktigt för att bibehålla starka ben och tänder. Det finns två former av D-vitamin: D2 (ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol). D3 är den form som bildas naturligt i huden och också finns i animaliska livsmedel, medan D2 finns i vissa växter och svampar.

 

 

Orsaker till D-vitaminbrist

D-vitaminbrist kan ha flera orsaker. En av de vanligaste orsakerna är brist på sol exponering, särskilt hos personer som bor i områden med begränsad solstrålning eller som har en livsstil som innebär begränsad tid utomhus.

Vegetarianer och veganer, äldre människor och personer med vissa sjukdomar eller tillstånd som påverkar absorptionen av D-vitamin i tarmen löper också större risk för brist.

 

Symtom & Behandling vid D-vitaminbrist

D-vitaminbrist kan vara asymptomatisk i tidiga stadier, men över tid kan det leda till olika symtom och hälsoproblem.

Vanliga symtom inkluderar muskelsvaghet, trötthet, bensmärta, frekventa benbrott, nedsatt immunfunktion och humörsvängningar. I svåra fall kan D-vitaminbrist leda till bensjukdomar som rakit hos barn eller osteomalaci hos vuxna.

 

Behandlingen av D-vitaminbrist innebär vanligtvis att tillföra kroppen tillräckligt med D-vitamin. Läkare kan ordinera D-vitamintillskott i form av kapslar eller tabletter, vanligtvis som D3 (kolekalciferol). Doseringen kan variera beroende på graden av bristen och individuella behov.

 

Vad kan jag göra själv vid D-vitaminbrist ?

Egenvård för att hantera D-vitaminbrist kan inkludera:

  • För att behandla D-vitaminbrist själv med egenvård är det viktigt att se över sin livsstil och kost.
  • Att spendera tid utomhus och exponera huden för solen under säkra förhållanden kan bidra till ökad D-vitaminproduktion i kroppen.
  • Att inkludera D-vitaminrika livsmedel i kosten, såsom fet fisk, äggula, lever och berikade livsmedel som mjölkprodukter eller spannmålsprodukter, kan också vara fördelaktigt.
  • Om kostjusteringar och sol exponering inte är tillräckliga kan kosttillskott vara ett alternativ.
 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid D-vitaminbrist

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid D-vitaminbrist .
Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid D-vitaminbrist kunna hjälpa dig med bland annat:

  • Bekräfta diagnos
  • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
  • Tablettbehandling mot D-vitaminbrist
  • Provpaket för att se över nivåer på vitaminer & mineraler. Här kan du se provpaketet.

Få vägledning och hjälp vid D-vitaminbrist

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till