hypertyreos

Allmänt om hypertyreos

Hypertyreos är en sjukdom där sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon, vilket leder till en ökad ämnesomsättning i kroppen

 

Orsaker till hypertyreos

Den vanligaste orsaken till hypertyreos är Graves’ sjukdom, en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem stimulerar sköldkörteln att överprodu-cera hormon. Andra orsaker kan vara knölar på sköldkörteln eller inflammation i sköldkörteln.

 

Symtom & Behandling vid hypertyreos

Vanliga symtom på hypertyreos kan inkludera viktminskning, hjärtklappning, ångest, irritabilitet, svettningar, skakningar, ökad aptit och sömnproblem.

 

Behandlingen kan innefatta mediciner som minskar produktionen av sköldkörtelhormon, radioaktivt jod som minskar aktiviteten i sköldkörteln eller kirurgisk borttagning av sköldkörteln.

 

Vad kan jag göra själv vid hypertyreos?

Egenvård vid hypertyreos kan inkludera att ta mediciner som ordinerats av läkare, regelbundet följa upp med blodprov för att övervaka sköldkörtelhormonets nivåer, minska stress genom avslappningstekniker och adekvat vila, samt ha en balanserad kost och regelbunden fysisk aktivitet.

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid hypotyreos

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid hypertyreos. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid hypertyreos kunna hjälpa dig med bland annat:

Få vägledning och hjälp vid Hypertyreos

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till