follikelstimulerande hormon (FSH)

Allmänt om follikelstimulerande hormon

Follikelstimulerande hormon (FSH) är ett hormon som produceras i hypofysen och spelar en central roll i reproduktionssystemet hos både män och kvinnor. Hos kvinnor stimulerar FSH ägglossningen och frisättningen av östrogen, medan det hos män bidrar till spermieproduktionen

 

Orsaker till follikelstimulerande hormon

FSH-brist kan vara resultatet av problem med hypofysen eller hypothalamus, tumörer, autoimmuna sjukdomar eller genetiska avvikelser.

 

Symtom & Behandling vid FSH brist

Symtomen kan variera beroende på ålder och kön, men vanliga symtom inkluderar utebliven menstruation hos kvinnor, infertilitet, minskad sexuell lust, erektionsproblem och nedsatt spermieproduktion hos män.

Behandlingen innefattar oftast hormonersättningsterapi för att öka FSH-nivåerna. Det kan administreras genom injektioner eller genom medicinering som stimulerar hypofysen.

 

Vad kan jag göra själv vid FSH brist?

Egenvård för FSH-brist innebär att upprätthålla en hälsosam livsstil med regelbunden motion, balanserad kost och hantering av stress. Det är viktigt att följa läkarens råd och behandlingsplan för att optimera resultatet.

 

Så kan Familjeläkaren hjälpa till vid FSH brist

Du kan vända dig till oss på Familjeläkaren för att få råd och hjälp vid FSH brist. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vård-mötet men i helhet ska vi vid FSH brist kunna hjälpa dig med bland annat:

    • Bekräfta diagnos
    • Allmänna råd & Information kring tillvägagångsätt
    • Provpaket för att se över nivåer på FSH. Här kan du se provpaketet.

Få vägledning och hjälp vid Follikelstimulerande hormon (FSH)

Öppet dygnet runt

Så fungerar det

Innehåll

Symtom & Behandling

Så kan Familjeläkaren hjälpa till